Покана за еднодневно обучение "За устойчиви супермаркети - и от нас зависи!"

on .

man in_supermarket

Уважаеми колеги,               agrolink logo           SC Logo             EYD 2015_logo  


Имаме удоволствието да Ви поканим на еднодневно обучение "За устойчиви супермаркети - и от нас зависи!".

Портокали за 0,99 лв. килограма? 26% намаление на нектар от банани само до края на месеца? Промоция на риба тон "Нептун", цена: 1.79 лв., нова цена: 1.49 лв., спестявате 30 ст.? Защо не? Ние сме изкушени от нереално ниските цени в големите супермаркети, вярваме в качеството на продуктите, грижим се за здравето си със свежи витамини от цитрусови плодове, повишаваме си ендорфините и настроението с шоколад с цели 75% какао...

Какво стои зад лъскавите шарени рафтове и приканващите промоции, обаче?

Огромна власт и господство на пазара! Супермаркетите едновременно доставят и продават на дребно продукти и имат пряко въздействие върху околната среда, икономиката и правата на всеки един от нас, както в Европа, така и по света. Особено силно е влиянието на супермаркетите чрез продуктите техни собствени марки: те се продават на по-ниска цена, отколкото повечето маркови конкуренти, защото разходите за маркетинг са минимални и се печели от големите обеми. 40% от търговията на дребно в ЕС e чрез собствени марки на супермаркетите! Цените са атрактивни, има изобилие от нетипични за сезона продукти от целия свят, насърчава се свръхпотреблението, но зад това се крият:

● Ниско или минимално заплащане на труда и лоши производствени условия във фабриките в първичните страни производителки;
● Ненормирано работно време, извънреден труд, детски труд;
● Забавяне на плащанията;
● Натиск върху цените на доставчиците;
● Използването на химикали и вредни вещества при производството;
● Свръхзамърсяване на природата, загуба на биологично разнообразие, свръхпроизводство и огромна енергийна консумация.

А пред рафтовете? Стоим НИЕ, потребителите!

Ние можем да започнем промяната, защото имаме тази сила! Всички по веригата зависят от супермаркетите - дребни фермери, производители, доставчици, транспортни фирми, служители. Но супермаркетите също зависят - от нас!

Ние можем да поискаме от супермаркетите промяна по обратния ред:
● да поемат отговорност за нормални условия на производство и достойно заплащане по цялата верига на доставки
● да полагат усилия за намаляване на въздействието върху околната среда
● да се въздържат от манипулативно ценообразуване под производствената цена - единствената справедлива цена е истинската цена!

Редица граждански организации от целия ЕС призовават за реални действия от страна на супермаркетите, националните правителства и ЕС. Ако производството на собствените марки стане по-устойчиво, това ще има огромно положително въздействие върху околната среда и условията на труд и живот в развиващите се страни.

Ако вярвате в принципите на Fair Trade - справедливата търговия и ако искате като организация да допринесете за разпространение на посланията на тази паневропейска инициатива сред вашите членове, съмишленици, доброволци и приятели, то ще се радваме да се включите в обучението, което ще се проведе на
25 май 2015 г., в София, в “Бетахаус”, ул. “Крум Попов” N58 от 9:30 до 17 ч.

Основни теми на обучението ще бъдат:
● Не-устойчиво производство и търговия на собствени марки във вериги супермаркети в България и ЕС - лоши практики, социални, икономически и екологични последици
● Възможности за промяна - какво конкретно можем и трябва да поискаме?
● Ролята на неправителствените организации - конкретни идеи за действие чрез разпространение на информация и кампании

Обучението ще включва интерактивни методи на работа с участниците.

Обучението е част от проекта „Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея“. В проекта са включени фотоконкурс "Да направим супермаркетите справедливи" за всички страни от ЕС, пътуваща изложба с наградените 60 снимки, Action Day през ноември 2015, в който едновременно във всички европейски страни ще се демонстрират исканията за устойчивото производство и начин на потребление на собствените марки на европейските супермаркети.

За участници от страната е предвидено покриване на разходи за транспорт на стойността на двупосочен билет за автобус или влак и настаняване за една нощувка на 1 човек.

Моля, потвърдете участието си на следните координати: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , 0887 379 459, Марта Стоилова, в срок до 18.05.2015 г.


Очакваме ви!


С уважение,

д-р Светла Николова,
председател на УС на сдружение "Агролинк"

В проекта „Подкрепа за устойчиви марки на европейските супермаркети като ключови движещи сили за Европейската година на развитието 2015 и след нея“ са включени 32 неправителствени организации от всички страни членки на ЕС. Българският партньор е сдружение АГРОЛИНК. Проектът е финансиран от ЕК с договор DCI-NSA-ED/2014/338-451 и има за цел да подкрепи устойчивото производство и начина на потребление на собствените марки на европейските супермаркети в контекста на Европейската година за развитие 2015 и след нея.