News

Усилията за приемане на проекта за регламент за новите ГМО/ новите геномни техники не успяват

on .

tomatoНа 26.06 обсъждането на окончателното предложение на белгийското председателство на Съвета на Европа (Министрите по земеделие в ЕС) включено само седмица преди заседанието, беше извадено от дневния ред на посланиците на ЕС. Европейската комисия под Белгийското председателство, което си постави за приоритет до края на мандата изтичащ на 30.06.2024, да приеме проекта за регламент за новите ГМО въпреки сериозните положени усилия не успя да убеди някои държави-членки, по-специално Полша да подкрепят проекта за регламент.

Една година след предложението на ЕК, правителствата на ЕС не успяха да постигнат необходимото мнозинство за приемане на обща позиция относно правилата за новите ГМО, съобщиха източници от белгийското председателство. Ден по-рано министърът на земеделието на Полша Чеслав Шиекерски обяви, че е малко вероятно страната да подкрепи закона въпреки усилията на белгийското председателство.

Глифозатът в България вече е забранен за непрофесионална употреба

on .

roundupКампанията на Сдружение АГРОЛИНК за забрана на глифозат съдържащи хербициди в България започната преди 7 години завърши успешно. Забранено е използването на тези химикали на площи, използвани от широката общественост или от уязвими групи обществени паркове и градини, площадки за спорт и отдих, училищни и детски площадки, както и в близост до здравни и учебни заведения [1].

Категорията на глифозат съдържащите хербициди (ГСХ) е променена от непрофесионална само на професионална, което означава, че само дистрибутори, консултанти и професионални потребители, притежаващи сертификат, издаден от БАБХ могат да купуват и използват тези химикали. Българската агенция по безопасност на храните е издала заповеди на глифозат съдържащи хербициди, публикувани в сайта на агенцията и всички производители и търговци са задължени да променят начина на употреба им:

Европейският парламент потвърди подкрепата си за дерегулирането на патентовани ГМО/НГТ и отвори вратата за разпространението им без проследяване чрез регламента за търговия със семена

on .

zakonodatelstvo

На 24.04.2024 Европейският парламент гласува две важни предложения за нови регламенти: за новите ГМО и за посевния материал. И двете предложения няма да бъдат приети в рамките на този Парламент преди изборите на 09.04.2024, но натискът да бъдат наложени бе изключително голям.

На последното си пленарно заседание преди изборите Парламентът на ЕС одобри предложението на Европейската Комисията за широко освобождаване от досегашните изисквания за оценка на риска, етикетиране и проверки на новото поколение ГМО - продукти на така наречените "нови геномни техники".

Семената на Вандана Шива - филм с български субтитри

on .

seeds darkСкъпи приятели, съмишленици и колеги,
преведохме за вас един изключително интересен и важен за настроящия момент филм - "Семената на Вандана Шива".
Вандана Шива е един от пионерите, поставили началото на глобалното движение за семената. Благодарение на нея в Индия няма ГМО храни.
- Индустриалното земеделие е най-голямата разрушителна сила на планетата днес, както по отношение на това, което се случва със земята, така и по отношение на това, което се случва с обществото. Храната е превърната във война - казва Вандана Шива.

ГМО и НГТ - обещание срещу действителност

on .

ОБЕЩАНИЕТО: Всичко е безопасно за природата – няма риск за околната среда!

ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА: Когато се култивират генетично модифицирани растения, те в никакъв случай не остават само в това поле. Това води до непредвидими взаимодействия с околната среда. Освен това могат да се появят ГМ растения с нови характеристики. Ако ГМ растения се разпространят в околната среда, те могат също да станат инвазивни. Това може да доведе до изместване на видове и увреждане на екосистемите. Могат ли да се очакват подобни проблеми с новите геномни техники? Новото генно инженерство може значително да изостри този проблем.

Чува ли министър Вътев въпросите на обществото?

on .

questionmarksСкандални събития: Неудобните въпроси за новите ГМО

На заседанието на комисията по земеделие към Народното събрание, проведено на 14.02 министър Вътев не отговори по същество на нито един въпрос на депутатите.

Твърденията на министър Вътев, че България гласува въздържал заради невежото население, което не прави разлика между старите и новите ГМО показват ясно неговата връзка с агро-химическото лоби.

Дерегулацията на новите ГМО: дебатът тепърва започва

on .

preskonferenciaДобрата новина на деня е, че държавите-членки на ЕС в Съвета на постоянните представители не постигнаха съгласие по обща позиция относно предложението на Комисията за дерегулиране. Това е сериозен удар за индустрията и нейния съюзен фронт от християндемократи, либерали и повече или по-малко крайно десни. Решението за регламент за новите ГМО вероятно ще бъде взето едва след европейските избори и лятната ваканция. България заедно с Германия, Белгия и Люксембург гласува въздържал се. Страните, които гласуваха против новите ГМО са Австрия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия.