Атака срещу глобално проучване за глифозата

on .

Monsanto frontРезултатите от проведено пилотно проучване показват, че хербицидите на основата на глифозат (GBHs) са могли да променят някои важни биологични параметри при плъхове, главно свързани със сексуалното развитие, генотоксичността и изменението на чревната флора,
Както е обичайната практика на "Монсанто", отделът за връзки с обществеността веднага след обявяването на доклада предприе действия, за да опита да смаже участващите учени и резултатите от проучването, което би могло да причини сериозни щети на продукта, върху който мултинационалната компания поддържа голяма част от бизнес модела си - хербицида Roundup на основата на глифозат.


Въпреки това, този път тяхната PR кампания срещу изследването бе посрещната само с недоволство от журналисти, политици, учени и обществеността в страните от цяла Европа.
Епическият провал на Монсанто започна с техните коментари във вестник "Гардиън":
Скот Партридж, вицепрезидент на Монсанто за глобалната стратегия, заяви пред Guardian: "Институтът "Рамазини" е активистка организация с дневен ред, който не е ясен. Институтът подкрепя забраната за глифозат и има дълга история за предоставяне на мнения, които не се подкрепят от агенции за изпитване. "
Има много неща, които са "интересни" от коментара на Скот Партридж:
Голяма грешка № 1: Монсанто атакува грешния институт
Това проучване всъщност е проведено в Icahn School of Medicine на връх Синай в Ню Йорк на проби, предоставени от Института "Рамазини", а не от самия институт.
Истината е, че Monsanto никога не е била изправена пред независимо изследване на хербициди на основата на глифозат, в което участват множество институции и университети. Те са свикнали да атакуват един учен или малка институция.
Глобалното изследването за глифозата включва Института "Рамазини", Университета в Болоня (факултета по земеделие, ветеринарна медицина и биостатистика), болницата в Генуа "Сан Мартино", Италианския национален здравен институт, Медицинската школа в Йохан на връх Синай в Ню Йорк и университета „Джордж Вашингтон“.
Монсанто вече показа, че ще се борят и атакуват тази група уважавани институции!
Голяма грешка № 2: Според Monsanto експертите в областта на изследване на рака са активисти.
Това е твърде далеч от истината. Всъщност те са експерти, които защитават общественото здраве повече от 40 години.
Дейностите на Института "Рамазини" (ИР) се съсредоточават основно върху експерименталната идентификация и количествено определяне на канцерогенните рискове и върху оценката на ефикасността и безопасността на лекарствените терапии и активни съставки, които могат да се използват за предотвратяване на развитието и / или прогресирането на рака.
Дългосрочните проучвания на института Ramazzini за формалдехид, винил хлорид и бензен, наред с другото, доведоха до глобална регулаторна промяна за приложението на тези химикали.
Проектът за изследване на ИР отразява в голяма степен човешкото състояние, при което хората могат да бъдат изложени на въздействието на агенти във всички фази на живота за различни периоди от време. Отличителна характеристика на повечето изследвания за канцерогенност на ИР е, че гризачите се лекуват още в пренаталния период и се наблюдават до естествена смърт или най-малко на 130 седмична възраст. Този протокол за продължителността на живота е в контраст с повечето лаборатории, където гризачите се лекуват, започвайки от зряла възраст и жертвани на възраст 110 седмици (представляващи около 2/3 от продължителността на живота) и съответстващи на 60-65 години при хора. Тази практика означава, че изследователите пропускат значителна част от раковите заболявания, предизвикани от ранно излагане по време на бременност и които могат да се появят в напреднала възраст.
Голяма грешка # 3: Monsanto твърди, че няма връзка между глифозат и рак
В изследването на ИР не се посочват резултати, доказващи, че глифозатът е свързан с рак.
Въпреки това, ако Монсанто наистина иска да повдигне тази тема, биха могли да разговарят с Международната агенция за изследване на рака (IARC), която през 2015 г. класифицира глифозата като "вероятно канцероген за човека".