Чува ли министър Вътев въпросите на обществото?

on .

questionmarksСкандални събития: Неудобните въпроси за новите ГМО

На заседанието на комисията по земеделие към Народното събрание, проведено на 14.02 министър Вътев не отговори по същество на нито един въпрос на депутатите.

Твърденията на министър Вътев, че България гласува въздържал заради невежото население, което не прави разлика между старите и новите ГМО показват ясно неговата връзка с агро-химическото лоби.

Съдът на Европа се произнесе еднозначно и много учени обосноваха отново това, което е написано и в учебниците какво e генното редактиране, преименовано от ЕК в „нови геномни техники“. Тези техники използват техники на генното инженерство за промяна в генома като средство за получаване на генетично модифициран организъм.

Рекламирането от страна на министъра на новите ГМО и участващите учени, които работят за чуждестранни мултинационални компании и се явяват на събития като представители на МЗХ е доказателство за това. Постоянната реклама за японския домат, който поддържал кръвното на човека в нормата е твърде притеснителна за недостатъчната информация на министър Вътев и няколкото учени, свързани с новите ГМО, че същият домат има странични отрицателни въздействия върху хората, а растението е с отслабени функции за защита от неприятели и болести.

Също е много притеснително защо някои учени, които представляват МЗХ не знаят за негативните ефекти на новите генноинженерни растения. Те са свързани както с околната среда, така и със земеделието, унищожаването на конвенционалното и биологичното земеделие, средните и малки производители, и здравето на хората.  

И напомняме, че законът за ГМО в България не забранява изследванията за ГМО и учените, които са избягали в чужбина не защото тук няма условия за работа с ГМО. Също не смятаме, че единствено дерегулирането на генно редактираните растения ще създаде условия български учени да създадат нови сортове чрез новите техники на ГМО. И в момента има условия за научни разработки, вкл. и за новите техники.

Българската наука и българското земеделие за развитието на български сортове целенасочено се убива от последните правителства в България, работещо за чужди компании.

Председателстващият комисията г-н Росен Костурков не позволи на присъстващите представители на различни неправителствени организации и медии да зададат въпроси на министъра на земеделието.

Министър Вътев отказа да предостави резултатите от изпратените становища от почти всички браншови организации, организации работещи в областта на биологичното производство и университети. Тези становища са „общественото обсъждане“ за регламента за новите ГМО. Срокът, който МЗХ беше обявил изтече на 10.01.2024 и според информация, която Агролинк има е, че всички от отговорилите организации са против новите ГМО. В тях се включват и организации като Националната асоциация на зърнопроизводители, Националната аграрна камара, организации на преработватели както и всички 12 биоорганизации. Министър Вътев не може да крие тези становища в чекмеджето си, а е задължен да ги представи на обществото. Това е и изискване на ЕК за обсъждане на всеки законодателен акт на ЕС.

Агроминистърът в подкрепата си за новите ГМО се позовава само на твърденията на шепата лобистки учени, чиито институти се финансират от компаниите, които разработват новите ГМО с техники като CRISPRS/CAS. Същите учени не се отговорили на нито един научен въпрос зададен в Комисията по ГМО. Те не можаха да отговорят и на въпроса зададен по време на Кръглата маса на 05.02.2024: Кой ще понесе отговорността ако нещо се обърка при прилагането на продукти, за които се знае, че само 4 са готови за пазара, 1600 са патентовани и на ниво лабораторни изследвания и нито един не е изследван за краткосрочни и дългосрочни последици.

На 16.02.2023 се проведе Информационен ден в Института по физиология на растенията и генетиката. Първоначално обявен като Отворен ден, организаторите не позволиха на нито един учен от БАН и университети с различна позиция от лобито на ГМО в България да представи позиция. Презентациите съдържаха по-скоро рекламно и продуктово представяне отколкото научни данни и резултати. В науката винаги има повече от едно мнение. Скандално е и унизително за науката в БАН да се провежда лобистко политическо събитие.

В рамките на една седмица двете събития илюстрираха, че дискусия не се получава и обществото е игнорирано от какъвто и да е дебат по темата за новите ГМО, която вълнува над 90% от българите?

Все още очакваме отговори на въпросите: Защо министър Вътев рекламира чужди компании и продукти, които все още нямат нито оценка на риска, нито са научно и правно обосновани в регламента Защо министър Вътев защитава чужди интереси, а не на българските земеделски производители, икономическите интереси на страната и на хората в България?

За контакти:

д-р инж. Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК, 0888359239, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it