Press release

ГМО не са безопасни – време за действие

20-09-2012-Press-GMO20.09.2012  Сдружение АГРОЛИНК настоява за незабавно спиране на ГМ храните

Заплахата от ГМО по отношение на здравето е с нови доказателства, публикувани на 19 септември от изследванията на френски научен институт [1]. В публикацията в престижното международно научно списание Food and Chemical Toxicology са показани резултати за значително увеличена степен на ракови образования и смъртност на мишки, хранени с царевица на Монсанто и неговия хербицид Раундъп. Петнадесет сходни ГМ сортове царевица и четири ГМ хибрида соя, които използват Раундъп са одобрени за потребление в Европейския съюз [2]. Сдружение АГРОЛИНК настоява за незабавно спиране на вноса на всички ГМ храни и фуражи в България, в които се използва Раундъп.

Отрова в хляба

11-09-2012-press-Bio11.09.2012  Отровният пестицид глифозат е намерен в хляб в Германия. През август тази година при анализиране на различни брашна и хлебни продукти, произведени по конвенционалния начин в Германия реномираното екологично списание OЕKOTEST открива, че в три четвърти от 20-те тествани проби се съдържа канцерогенния пестицид глифозат. Отровата е намерена в 4 от 5-те изследвани пшенични брашна, в 8 от 10-те зърнени хлебчета и в 2 от 5-те овесени ядки.

Съобщение за пресата

saobshtenie-za-presataНа проведеното  извънредно заседание на 30.06.2010 на консултативната комисия по ГМО, членовете на комисията отказаха да бъде давана думата на д-р Светла Николова, представител на природозащитните НПО в Комисията.