10 важни неща за глифозата

on .

GlyphosateНе много хора в България знаят за глифозата, но почти всички знаят за ГМО. Глифозатът е в основата на химикала Round up, продаван в целия свят от мултинационалната компания Monsanto. Това е широко спектърен хербицид, чиято цел е да унищожава плевелите при отгрлеждането на земеделски култури. Но не само при генетично модифицирани култури, а и в конвенционалното земеделие, както и за третирането на тревни площи в градските паркове. Използва се както от едри земеделски фермери, така и от собственици на дворове и малки частни градини. Глифозатът не остава само в почвата, но и в преработените продукти като хляб, бира и други, в чиито състав са използвани култури, третирани с глифозат. Глифозат има и във водата, която пием.

Екипът на Detox Project проучва повече от 10 години научната информация за хербициди, съдържащи глифозат или с формула на основата на глифозат. Това изследване дефинира 10 много важни точки, които всеки трябва да знае за широко използваното химично вещество при отглеждането на земеделски култури и храни.

1. Глифозатът е най-използваният в света хербицид.
2. През 2015 г. агенцията за ракови заболявания на Световната здравна организация IARC обяви, че глифозатът е вероятно канцерогенен за човека.
3. Глифозатът се среща често в храната и водата.
4. Не е налице безопасно ниво на глифозат според независимата наука.
5. Глифозатът вероятно е хормонен хакер (ендокринен разрушител) според независимата наука.
6. 90% от соята и 70% от царевицата и памука, отглеждани в САЩ, са култури, които са устойчиви на глифозат и площите, където се отглеждат са третирани с глифозат.
7. Хербицидът Roundup на Monsanto е най-продаваният в света плевел убиец. Активната съставка е глифозат.
8. Пазарът на глобалните глифозатни хербициди се оценява на 5.46 млрд. щатски долара. През 2012 г. и се очаква до 2019 да достигне до 8.79 млрд. долара.
9. Глифозат-толерантните ГМ култури представляват повече от 80% от 120 милиона хектара генетично модифицирани култури, отглеждани годишно в световен мащаб.
10. Глифозатът е патентован като хелатообразуващ агент и антибиотик.
По материали на:
https://detoxproject.org/