Оръжието на конвенционалното земеделие

on .

Glyphosate poisoned_organic_farmПроизводителите на биологични продукти са заплашени не само от замърсяване по въздуха от вятъра, но и пряко от криминални престъпници, които използват като оръжие химически препарати като опасния хербицид глифозат. Случаят със семейство Тристан и Ориан Арло, биологични фермери във Франция се превърна в кауза за много хора във Франция и нарастваща реакция срещу интензивното земеделие. Това съобщава в. The Telegraph


Тристан и Ориан Арло управляват биологична ферма извън село Puy-Sainte-Réparade близо до Aix-en-Provence в Южна Франция повече от десетилетие. И бизнесът им, Les Jardins de Paradis (Райските градини), процъфтява в съвместна инициатива с други местни производители, за да осигури на около 200 семейства био плодове и зеленчуци, хляб, яйца, сирене и домашни птици.

През последните пет години обаче фермата им е била подложена на редица криминални нападения. В последната от тях шест от деветте им оранжерии, обхващащи 4000 квадратни метра, са били залети с глифозат. След като прекарва часове в търсене на спасяването на производството си - домати, пипер, тиквички, г-н Арло неочаквано се разболява и е хоспитализиран.“

Съпругата му Ориан Арло казва пред Радио Франция, че съпругът й е имал затруднения с дишането, започнал е да повръща и е имал диария и зрителни нарушения. В резултат на натравянето той губи седем килограма само за четири дни.
Според The Telegraph растенията на Arlauds са били напръскани с „огромни количества глифозат, най-продаваният хербицид в света, който Световната здравна организация определи като потенциално канцерогенен и който е изправен пред европейска забрана.

Но тъй като отнема четири дни, докато растенията покажат признаци на увяхване, Тристан Арло междувременно продължава да работи в оранжериите, опитвайки се да спаси нападнатите растения, без да знае, че атаката включва и опасни химикали. Дългосрочните физически последици от въздействието на глифозата върху г-н Арло остават неизвестни.

Семейство Arlauds са подали жалба до местната полиция, заедно с доказателствено материал - снимки на нападателите, местни фермери. Arlauds вярват, че фактът, че се занимават с биологично земеделие, е ключов фактор, движещ атаките. „Влязохме в много подигравки с някои местни жители, които казаха, че биологичното земеделие не съществува или не е сериозно.“

„Стартирахме тази ферма с желанието да произвеждаме храна, която има вкус и смисъл“, каза Ориане пред Libération. „Можеха [просто] да унищожат доматите ни като ги смачкат, но избраха глифозат. Това не е тривиално. Това е послание, изпратено срещу нашите ценности. "

Това също означава, че Arlauds ще трябва да извадят шестте оранжерии, които са били обливани с глифозат, от биологично производство, тъй като почвите, които са толкова дълбоко замърсени, са загубили своята биологична сертификация. Обикновено са необходими поне две години, за да се позволи замърсената земя да се върне обратно в биологично производство.

Oриан казва, че са засегнати две трети от тяхното производство и изчислява, че само краткосрочните им загуби възлизат на около 35 000 евро. Отравянето на Тристан Арло променя играта и техните клиенти решават да помогнат и насърчават двойката да заведат дело поради бездействието на властите. „Чувството за безнаказаност от страна на престъпниците трябва да приключи. Правосъдието вече не може да пренебрегва случващото се тук “, казва пред Libération Арман Пулто, клиент на фермата, който все още е дълбоко обезпокоен от нападенията.

Сайт за краудфандинг вече е събрал повече от 69 000 евро за подпомагане на Arlauds. „Беше изключително. Засипани сме от съобщения за подкрепа от хора, които казват, че трябва да продължим “, каза Ориан.

Те планират да използват събраните пари, за да запълнят празнината в техния паричен поток, да подменят вандализираните оранжерии и да ги поставят на незамърсена земя, да заплатят на адвокат, за да се уверят, че нападенията са правилно разследвани, както и да инсталират система за видеонаблюдение, която да помогне за охрана срещу бъдещи набези. И ако бъдат събрани достатъчно пари, Arlauds дори се надяват да създадат „образователна ферма“, която да обучава децата на екологично устойчиво земеделие и да създава връзки в района. Те виждат това като положителен начин за отвръщане на удара.
Според семейство Арно причината за вълната на подкрепа е, че Франция е достигнала до „критична точка“ между „два противоположни модела“.
Единият е много индустриален, конкурентен и фокусиран върху износа. Това е този, който се държи като модел за подражание. Другото е от по-дребно човешко стопанство, което зачита хората, животните и околната среда. Идеята е, че всеки може да свързва двата края чрез екосистемата. Това е друг набор от ценности.

През 2008 г., отбелязва The Telegraph, „Франция обеща да намали наполовина употребата на пестициди за едно десетилетие. Вместо това той се е увеличил с 25 процента. Някои обвиняват най-мощния земеделски съюз в страната, FNSEA, че властва над лобито за пестициди. Междувременно Франция се надява да удвои количеството биологично земеделие до 15% от общото земеделско производство през 2022 г.

По материали на The Telegraph