Фондация Гейтс и ГМО провалът им в Африка

on .

Ugandan-article-on-AGRAФондация "Бил и Мелинда Гейтс" отпусна още 10 милиона долара миналата седмица на противоречивия Алианс за наука Корнел (Cornell Alliance for Science), комуникационна кампания, организирана в Корнел, която обучава стипендианти в Африка и другаде, за популяризиране и защита на генетично модифицирани храни, култури и селскостопански продукти. Новият грант осигурява на Алианса безвъзмездни средства от Фондация Гейт от 22 милиона долара.


Инвестицията идва в момент, когато фондация „Гейтс“ е подложена на критика, за да похарчи милиарди долари за схеми за развитие на селското стопанство в Африка, които според критиците утвърждават земеделските методи, които са в полза на корпорациите над хората.

Религиозните лидерите към фондация „Гейтс“

На 10 септември религиозните лидери в Африка публикуваха отворено писмо до фондация „Гейтс“ с молба да преразгледа своите стратегии за отпускане на безвъзмездни средства за Африка.
„... ние с дълбока загриженост пишем, че подкрепата на фондация „Гейтс“ за разширяване на индустриалното земеделие задълбочава хуманитарната криза“, се казва в писмото, координирано от Института за околна среда на Южноафриканските религиозни общности (SAFCEI).

newspaper

В писмото се цитира ръководеният от Гейтс Алианс за зелена революция (AGRA) за неговата „изключително проблемна“ подкрепа за търговия със семена, контролирани от големи компании, подкрепата за промяна на законите за семена за защита на сертифицираните семена и криминализиране на несертифицираните семена и подкрепа на дилъри на семена, които предлагат съвети свързани с продукти на мултинационалните компании в рамките на така необходимите услуги за разширяване на публичния сектор.

Най-големият ежедневник в Уганда съобщава за неуспешния проект на AGRA
„Апелираме към фондация „Гейтс“ и AGRA да спрат да популяризират неуспешни технологии и остарели методи и да започнат да изслушват фермерите, които разработват подходящи решения свързани с конкретните дадености и местни условия за техните земеделски култури“, казаха религиозните лидери. Въпреки изразходваните милиарди долари и 14 години обещания, AGRA не успя да постигне целите си за намаляване на бедността и повишаване на доходите за дребните фермери, се казва в доклад „Фалшиви обещания“ False Promises от юли 2020. Изследването е проведено от коалиция от африкански и германски групи и включва данни от скорошна бяла книга, публикувана от Tufts Global Development and Environment Institute.
Фондация „Гейтс“ все още не е отговорила на исканията за коментар на тази статия, но заяви в по-ранен имейл „Подкрепяме организации като AGRA, защото си партнират със страни, за да им помогнат да изпълнят приоритетите и политиките, съдържащи се в техните национални стратегии за развитие на селското стопанство.“

Изчезващи обещания за зелената революция

Стартирала през 2006 г. от фондациите на Гейтс и Рокфелер, AGRA отдавна обещава да удвои доходите на 30 милиона фермерски домакинства в Африка до 2020 г. Но групата тихомълком премахна тези цели от уебсайта си някъде през последната година. Началникът на персонала на AGRA Андрю Кокс заяви по имейл, че групата не е намалила амбицията му, но усъвършенства своите подходи и мисли за метриките. Той каза, че AGRA ще направи пълна оценка на резултатите си през следващата година.

AGRA отказа да предостави данни или да отговори на съществени въпроси от доклада „Фалшиви обещания“, казват авторите му. Представители на BIBA Кения, PELUM Замбия и HOMEF Нигерия изпратиха писмо letter to Cox Sept. 7 с молба за отговор на резултатите от техните изследвания. Кокс отговори на 15 септември с това, което един изследовател описа като „основно три страници с PR“. (Вижте пълната кореспонденция тук, включително отговора на BIBA от 7 октомври.)
„Африканските фермери заслужават съществен отговор от AGRA“, се казва в писмото до Cox от Anne Maina, Mutketoi Wamunyima и Ngimmo Bassay. „Така правят и донорите от публичния сектор на AGRA, които изглежда имат много лоша възвръщаемост на инвестициите си. Африканските правителства също трябва да предоставят ясна отчетност за въздействието на собствените си бюджетни разходи, които подкрепят програмите за Зелена революция. "
Африканските правителства харчат около 1 милиард долара годишно за субсидии в подкрепа на търговски семена и агрохимикали. Въпреки големите инвестиции в повишаване на производителността на селското стопанство, гладът се е увеличил с тридесет процента през годините на AGRA, според доклада False Promises.
Инвестициите на фондация „Гейтс“ оказват значително влияние върху начина на оформяне на хранителните системи в Африка, се казва в доклад от юни от report from the International Panel of Experts on Sustainable Food Systems. Групата съобщи, че милиарди долари като безвъзмездни средства от Фондация Гейтс са стимулирали индустриалното земеделие в Африка и са задържали инвестициите в по-устойчиви и справедливи хранителни системи.
„BMGF търси бърза, осезаема възвръщаемост на инвестициите и по този начин благоприятства целенасочени технологични решения“, каза IPES.
Местни производители и къси хранителни вериги
Подходът за развитие на селското стопанство на Фондация Гейтс за изграждане на пазари за по-мащабни стоки с високи суровини поставя в противоречие с възникващото мислене за това как най-добре да се справим с нестабилните условия, причинени от двойните кризи на климатичните промени и пандемията Covid-19.
През септември Организацията на ООН за прехрана и земеделие заяви, че е от съществено значение да се изградят по-устойчиви местни хранителни системи, тъй като пандемията „излага местните хранителни системи на риск от проблеми по цялата хранителна верига“. Докладът документира предизвикателства, свързани с пандемията, и поуки от глобално проучване, проведено през април и май, което предизвика 860 отговора.
„Ясното послание е, че за да се справят с шокове като COVID-19, градовете с подходящи социално-икономически и агроклиматични условия трябва да приемат политики и програми, които да дадат възможност на местните производители да произвеждат храни и да насърчават къси хранителни вериги, за да дадат възможност на градските жители достъп до хранителни продукти“, завършва докладът. „Градовете трябва да разнообразят своите доставки на храни и хранителни източници, като засилят местните източници, където е възможно, но без да спират националните и глобалните доставки.“
Тъй като пандемията заплашва селскостопанските общности, които вече се борят с изменението на климата, Африка е на кръстопът, пишат Million Belay, координатор на Африканския алианс за хранителен суверенитет, и Тимъти Уайз, водещ изследовател на анализа на Tufts на AGRA, на 23 септември. изд. „Ще продължат ли хората и техните правителства да възпроизвеждат модели на индустриално земеделие, насърчавани от развитите страни? Или ще преминат смело в бъдеще, прегърнали екологичното земеделие?"
Белай и Уайз описаха някои добри новини от скорошни изследвания; „Две от трите страни на AGRA, които са намалили както броя, така и дела на недохранените хора - Етиопия и Мали - са го направили отчасти благодарение на политики, които подкрепят екологичното земеделие.“
Най-голямата история за успех, Мали, отбеляза спад на глада от 14% на 5% от 2006 г. насам. Според казус в доклада „Фалшиви обещания“, „напредъкът не се дължи на AGRA, а защото правителството и фермерските организации активно се съпротивляваха на неговото прилагане ”Белай и Уайз писаха, посочвайки законите за земята и семената, които гарантират правата на земеделските производители да избират своите култури и земеделски практики, както и правителствени програми, които насърчават не само царевица, но голямо разнообразие от хранителни култури.
„Време е африканските правителства да се отдръпнат от неуспешната Зелена революция и да начертаят нова хранителна система, която зачита местните култури и общности, като насърчава екологично земеделие с ниски разходи“, пишат те.

Удвояване на PR кампанията на Бил Гейтс

На този фон Фондация Гейтс удвоява инвестициите си в Алианса за наука на Корнел (CAS), кампания за връзки с обществеността, стартирана през 2014 г. и обещава да „деполяризира дебата“ около ГМО. С новите 10 милиона долара CAS планира да разшири фокуса си „за противодействие на конспиративните теории и дезинформационните кампании, които възпрепятстват прогреса в изменението на климата, синтетичната биология, иновациите в селското стопанство“.
Но Корнелският алианс за наука се превърна в поляризираща сила и източник на дезинформация, тъй като обучава колеги по целия свят да популяризират и лобират за генно инженерни култури в родните си страни, много от които в Африка.
Много учени и експерти по политиките за производство на храни посочиха неточните и подвеждащи съобщения на групата. Организазии и учени, работещи за регулиране на пестицидите и биобезопасността, обвиниха CAS, че използва тактика на тормоз на Хаваите и експлоатира фермери в Африка в агресивните си промоционални и лобистки кампании.
В статия от 30 юли от Марк Линас, гостуващ сътрудник на Корнел, който работи за CAS, заяви, че „агро-екологията рискува да навреди на бедните и да влоши равенството между половете в Африка“.
Много учени описват статията на Линас като „наистина недостатъчна“, „дълбоко несериозна“, „демагогична и ненаучна“, погрешна комбинация, която прескача до „диви заключения“ и „липса на научни аргументи.”
Статията трябва да бъде оттеглена, каза Марси Брански, бивш специалист по климатичните промени на USDA и Маркус Тейлър, политически еколог от университета Queen’s.

Дебатът за агроекологията се нагрява

Спорът се появи отново тази седмица заради уеб семинар, който се провежда в четвъртък на 1 октомври по темата за агроекологията. Позовавайки се на опасения, че базираната в Корнел група „не е достатъчно сериозна, за да се включи в открит, безпристрастен“ дебат, двама експерти от хранителната система се оттеглиха от уебинара по-рано тази седмица.

Молба за „честна битка“

Мариам Майет, изпълнителен директор на Африканския център за биологично разнообразие, вижда разширените PR кампании като „доказателство за отчаяние“, че „те просто не могат да се справят на континента“.
Нейната група от години документира „усилията за разпространение на Зелената революция в Африка и задънените улици, които тя ще доведе до: намаляване на здравето на почвата, загуба на селскостопанско биологично разнообразие, загуба на суверенитет на фермерите и заключване на африканските фермери в система предназначено за тяхното обеднявани и за печалбите на предимно северните мултинационални корпорации."
Алиансът за наука на Корнел трябва да царува, каза Майет в августовски уеб семинар за влиянието на фондация „Гейтс“ в Африка, „поради дезинформацията (и) начина, по който те са изключително нечестни и неверни“. Тя попита: „Защо не се впуснете в честна битка с нас?“
Стейси Малкан е съосновател и репортер на US Right to Know, неправителствена изследователска група с нестопанска цел, фокусирана върху проблемите на общественото здраве. Тя е автор на книгата от 2007 г. „Не просто красиво лице: Грозната страна на индустрията за красота“.
По материали на:
https://usrtk.org/our-investigations/gates-foundation-cornell-misinformation-campaign-african-leaders-call-for-agroecology/