Редактирането на гени не създава устойчиво земеделие

on .

gene editingЗелените евродепутати Benoît Biteau и Martin Häusling публикуваха нов доклад, в който се посочва, че новата ГМ технология няма да реши проблемите на индустриалното земеделие и ще подкопае природата, опазването на климата и европейската зелена сделка.

През последните години се появиха редица техники за генно модифициране (ГМ), които се наричат „редактиране на гени“. Един от тях е много свръхчувствената CRISPR / Cas ‘генна ножица’, чиито изобретатели са отличени с Нобелова награда. Индустрията за ГМ семена твърди, че не можем да пропуснем тази технология - която те наричат „иновации в отглеждането на растения“ - ако искаме да направим земеделието по-устойчиво и по-специално да намалим употребата на пестициди.
Няма съмнение, че земеделието трябва да стане по-устойчиво. Несъмнено е също така, че е спешно необходимо да се намалят изкуствените суровини като пестициди и торове. Но дали ГМ е начин да постигнем това? Сериозно ли?
Ако искате да намалите химикалите, не гледайте на тези, които ги произвеждат
GM компаниите винаги са ни казвали, че техните продукти биха намалили нуждата от агрохимикали. Още наскоро през 2014 г. Monsanto заяви на уебсайта си, че „ГМ културите могат да осигурят на земеделските производители средства за ... намаляване на приложенията на пестициди“.
Засега е точно обратното. В страните, в които се прилага ГМ технологии, употребата на пестициди се е увеличила по-бързо и повече, отколкото другаде. В Бразилия потреблението на пестициди е нараснало с близо 200 процента между 2000 и 2010 г. Повече от половината от всички пестициди се използват върху соя, над 95% от които са генетично модифицирани, за да издържат на пръскане с хербициди като глифозат. В световен мащаб употребата на глифозат се е увеличила почти 15 пъти, откакто през 1996 г. са въведени така наречените ГЛОС устойчиви на глифозат ГЛО култури.
В тези страни - повече от всякъде другаде - земеделските дейности бяха въвлечени в бягаща пътека с пестициди. Прекалената употреба на някои пестициди доведе до развитието на устойчивост на плевели и насекоми, което доведе до използването на повече и различни пестициди и т.н.
За производителите на ГМ семена това не е проблем. Напротив, има добър бизнес и печалба. Не забравяйте, че четирите най-големи производители на ГМ семена - Bayer, Corteva, Syngenta и BASF - първоначално са химически компании и всички произвеждат селскостопански химикали.

Алтернативите са в биологичното земеделие

Като биологични фермери, ние знаем как да стопанисваме без синтетични пестициди. Как да го направим? Чрез утвърдени практики като планирани за няколко години напред сеитбообръщения, с разнообразни растителни сортове, използване на покривни култури и чрез засаждане на живи плетове, които приютяват хищници на вредителите по растителните култури. Наистина нищо от това не е ново, въпреки че тези практики непрекъснато се развиват и се очаква в бъдеще да се появят още агрономически нововъведения. За разлика от ГМ подходите, те не създават нови екологични рискове и несигурности. Напротив, те помагат за поддържането и защитата на природните екосистеми.
Това, което компаниите, продаващи семена и пестициди, няма да споменат, е, че е от значение цялостният подход: разнообразието от културни растения, затворени хранителни вериги и грижи за здрави екосистеми за производство на здрави растения.
Приемането на ГМ семена би задържало напредъка
Доказано е, че биоземеделието засилва биологичното разнообразие, отделя повече въглерод и използва по-малко енергия, допринасяйки за опазването на климата. Радващо е, че Европейската комисия предвижда увеличаване на земеделските площи с биологично производство от 8,5% на 25% за малко повече от 10 години. Това ще помогне за постигане на зелените цели на ЕС - връщане на природата и намаляване на използването на химикали, които увреждат дивата природа.
Използването на ГМ технология би подкопало тази цел. Биологичното земеделие не трябва да съдържа ГМ организми, според собствените си правила и разпоредбите на ЕС. Където и да се отглеждат ГМ култури, се оказва практически невъзможно органичното производство да се запази без ГМ замърсяване. Днес само два ГМ сортове царевица се отглеждат в две страни от ЕС, Испания и Португалия, на много малка площ. В Испания биологичните фермери са се отказали от отглеждането на царевица, след като реколтата им е била замърсена.
Важно е да се подчертае, че ГМ технологиите не вреди само на биологичните фермери. Използването на патентована технология за семена ускори концентрацията на производството на семена в ръцете на няколко мултинационални компании и очакваме, че новата ГМ технология ще доведе до по-нататъшна консолидация. В момента няколко мултинационални компании контролират голяма част от нашето селскостопанско производство. Един от резултатите е постоянен спад в разнообразието на отглежданите култури - когато имаме нужда от обратното, за да продължим производството на храни в условията на климатични промени. Друг резултат е, че отглеждането на семена се отнема от фермерите, които могат да отглеждат стабилни сортове култури, адаптирани към местните условия. Това застрашава професионалната и икономическа автономия на земеделските производители.
Вместо да подобрява устойчивостта, технологията на ГМ ще направи точно обратното. Това ще подкопае целите на ЕС за намаляване на употребата на пестициди и за стимулиране на биологичното земеделие, като същевременно създаде наистина иновативни подходи.

Индустрията на ГМ семена ни разказва приказки: не им вярвайте

Историята на „зелените“ пълномощия на GM е толкова стара, колкото самата GM технология. В последното си издание това е история, която е съобразена с климатичните активисти и Комисията за Зелената сделка. И това не е единственото положително завъртане, което ни е казано. Тези, които се тревожат за безопасността на храните, ще чуят, че новата ГМ технология е „прецизна“ и следователно безопасна. Тези, които смятат, че технологиите не трябва да бъдат в ръцете на няколко мултинационални компании, ще чуят, че CRISPR / Cas е „демократичен“ инструмент, достъпен за всички.
Като Зелени, ние разгледахме тези твърдения и открихме, че всички те са митове, приказки. Нашата нова публикация „Митове и реалност за редактиране на гени“ представя осем твърдения, направени от ГМ индустрията за семена, и показва, че те в най-добрия случай са подвеждащи, а в най-лошия - измамни. Той предоставя добра информация за тези, които никога не са чували за редактиране на гени, и за тези, които мислят, че знаят всичко.