Био градина в дома за деца в Драгалевци

dragalevciДецата от два дома за деца, детски градини и от приемни семейства се включиха в изграждането на биоградинка. Това започна на 6 май 2012, неделя в дома за деца в Драгалевци. Техни помощници бяха доброволци, родители, преподаватели.

biogradina3Инициатор на идеята за биоградинката е Сдружение АГРОЛИНК, което спечели финансиране по програмата М-Тел ЕKO Грант, която се реализира с професионалното съдействие на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

За първи път деца от дом за деца лишени от родителски грижи ще могат да се включат в прилагането на био градинарство в собствения си двор. По този начин те ще научат как се произвеждат био домати, фасул, моркови, босилек и други зеленчуци. Заедно със зеленчуците бяха засадени цветя, подправки и билки според принципите на биологичното земеделие.

Партньор по проекта е Фондация „Дечица“, която отдавна работи с дома в Драгалевци и дом „П. Славейков“. Освен децата от домовете ще се включат и децата от Валдорфската детска градина „Златно зрънце“, а допълнителна финансова помощ е осигурена от фирма Армина ООД.

Био градината ще бъде мястото, около което децата, заедно със специалисти, педагози, доброволци и жители на Драгалевци и София ще променят своите нагласи, умения и познания за биологичното земеделие. Всички участници ще научат защо е необходимо да опазваме природата и повече за връзката между растенията в една градина, биоразнообразието и живите организми.

biogradina4„Още при първата ни среща Богдана Манова от Фондация „Дечица“ ми каза, че децата от домовете се нуждаят не толкова от храна и дрехи, а от внимание и обич. Затова ние решихме да им ги даваме, като изграждаме заедно био градинки. С това ще ги научим да обичат повече себе си и света около тях“, каза Светла Николова.